Domů Recepty Recepty na využití sezónních surovin: jak si užít čerstvého a kvalitního jídla

Recepty na využití sezónních surovin: jak si užít čerstvého a kvalitního jídla

[ad_1]
Jaro a léto jsou obdobím, kdy se na trzích a ve zahrádkách začínají objevovat čerstvé a kvalitní suroviny, které nabízejí nekonečné možnosti pro vaření chutných jídel. Je jednoduché si užít čerstvého jídla, pokud víte, jak tyto sezónní suroviny správně využít.

Jedním z nejlepších způsobů, jak si vychutnat sezónní suroviny, je příprava různých salátů. Zkombinujte například různé druhy listové zeleniny, rajčata, okurky, papriky a další čerstvé ingredience podle vašeho výběru. Saláty můžete ochutit pikantním dresinkem nebo třeba pestem z bazalky a olivového oleje.

Další skvělou možností je příprava grilovaných pokrmů. Můžete si pořídit gril a připravit například zeleninové špízy, grilované kuřecí prsa, či vepřové žebírko. Grilování dodá jídlu nezapomenutelnou chuť a vůni, kterou ocení celá rodina.

Pokud máte rádi sladké pochutiny, můžete využít sezónní ovoce k přípravě dezertů. Vytvořte si třeba osvěžující ovocné saláty s medem a mátou, zapečené ovoce s tvarohem, či domácí smoothie plné vitamínů a minerálů.

Nezapomeňte také na různé druhy omáček a dipů, které můžete připravit z čerstvých bylinek a zeleniny. Vyzkoušejte například hummus z cizrny a česneku, rajčatovou omáčku s bazalkou, či avokádový dip s limetkou a koriandrem.

Veškeré suroviny si můžete také sami vypěstovat na zahrádce nebo balkoně, což vám zajistí ještě větší čerstvost a kvalitu jídla. Nebojte se experimentovat s různými recepty a objevovat nové chutě a kombinace surovin. S těmito nápady na recepty si můžete snadno užít čerstvého a kvalitního jídla po celý rok.
[ad_2]