[ad_1]
V dnešní době se stále více lidí rozhoduje pro vegetariánskou stravu z různých důvodů: buď z důvodu péče o zvířata, životní prostředí nebo zdraví. Pokud i vy patříte mezi vegetariány nebo jste se rozhodli omezit konzumaci masa, zde jsou pro vás zdravé recepty na lahodné pokrmy bez masa.
1. Quinoa salát s pečenými zeleninami
Quinoa je velmi hodnotný zdroj bílkovin a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Kombinovaná s pečenými zeleninami jako jsou papriky, baklažány, cukety a rajčaty vytvoří skvělý a sytý salát. Dochutit můžete olivovým olejem, citronovou šťávou a bylinkami jako je petržel nebo bazalka.
2. Quiche s brokolicí a sýrem
Klasická francouzská quiche se dá připravit i bez masa. Místo šunky nebo slaniny můžete použít brokolici a zasytit ji sýrem jako je ementál, gouda nebo gruyère. Vajíčka a smetana pak vytvoří dokonalou a krémovou kombinaci, která vás nasytí na dlouhou dobu.
3. Rýžové papriky s fazolemi a zeleninou
Rýžové papriky jsou klasický vegetariánský pokrm, který může být plněný širokou škálou ingrediencí. V této verzi můžete použít fazole, cizrnu nebo čočku spolu se zeleninou jako jsou cibule, mrkev, paprika nebo cuketa. Dochutit můžete bylinkami, rajčatovou omáčkou nebo sýrem na vrchu.
4. Čočková polévka s kořenovou zeleninou
Čočka je skvělý zdroj bílkovin a vlákniny a její chuť se skvěle hodí do polévek. Kombinovaná s kořenovou zeleninou jako jsou brambory, mrkev, petržel nebo celer vytvoří lahodnou a výživnou polévku, která vám zahřeje bříško i duši.
5. Tofu stir-fry s brokolicí a paprikou
Tofu je skvělým náhradním zdrojem bílkovin pro maso a skvěle se hodí do asijských stir-fry jídel. Kombinovaný s brokolicí, paprikou, sójovou omáčkou a rýží vytvoří rychlý a lehký pokrm, který je skvělou alternativou k tradičnímu mäsům stir-fry.
Tyto recepty jsou skvělým příkladem toho, že vegetariánská strava může být chutná, zdravá a vyvážená. Nebojte se experimentovat s různými ingrediencemi a kombinacemi, abyste si vychutnali pestrou škálu lahodných pokrmů bez masa. Vaše tělo vám určitě poděkuje.
[ad_2]