[ad_1]
Tradiční česká svíčková na smetaně je lahodné a chutné jídlo, které se podává jako hlavní chod na slavnostních příležitostech nebo pro speciální večeři. Tento recept se v České republice tradičně připravuje již po generace a jeho chuť je nezaměnitelná. Svižíková se obvykle podává s houskovým knedlíkem či šťouchanými bramborami a se zakysanou smetanou.
Recept:
Suroviny:
– 600 g svíčkového masa
– 2 cibule
– 3 stroužky česneku
– 2 lžíce hladké mouky
– 2 lžíce hořčice
– 200 ml hovězího vývaru
– 200 ml smetany ke šlehání
– 2 lžíce oleje
– sůl, pepř
Postup:
1. Maso nakrájejte na plátky a naklepeme. Osolte a opepřete.
2. Na pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
3. Přidejte maso a osmahněte z obou stran.
4. Přisypte mouku, smíchejte a zalijte vývarem.
5. Na mírném ohni dusíme asi 1,5 hodiny do změknutí masa.
6. Přilijte smetanu a přidejte hořčici. Osolte a opepřete podle chuti.
7. Vše dobře promíchejte a nechte chvíli provařit.
Svíčkovou podávejte s houskovým knedlíkem nebo šťouchanými bramborami a s zakysanou smetanou. Dobrou chuť!
[ad_2]