Domů Auta Rozhovor s automobilovým designérem: Jak vznikají kouzelné tvary naších vozů?

Rozhovor s automobilovým designérem: Jak vznikají kouzelné tvary naších vozů?

[ad_1]
Rozhovor s automobilovým designérem: Jak vznikají kouzelné tvary naších vozů?

Automobilový design je jednou z nejdůležitějších a nejviditelnějších částí automobilového průmyslu. Kouzlo tvorby nových forem a tvarů, které působí elegantně a přitahují pozornost, je často skryto za zdánlivě jednoduchými liniemi a tvary našich oblíbených vozů.

Rozhodli jsme se tedy oslovit jednoho z předních automobilových designérů, abychom s ním prozkoumali, jak vlastně vznikají tyto kouzelné tvary, které nás každý den obklopují na silnicích.

Náš designér, který si přál zůstat anonymní, nám prozradil, že prvním krokem při tvorbě nového designu vozu je stanovení tzv. designového briefu. Tento brief obsahuje požadavky a cíle, které má nový model splnit, a také určuje cílovou skupinu zákazníků. Na základě těchto informací se pak designér pustí do tvorby prvních návrhů.

„Při tvorbě designu nového vozu se snažím spojit jedinečné a atraktivní prvky s praktickou funkcionalitou. Musím brát v úvahu nejen estetické hledisko, ale i aerodynamiku, ergonomii a bezpečnost,“ vysvětlil nám designér.

Dalším důležitým krokem je vytvoření tzv. clay modelu, což je fyzický model vozu v měřítku 1:1, vyrobený z jílu. Tento model umožňuje designérovi vidět v reálném čase, jak bude vůz vypadat v prostoru a jak se budou odrážet světla a stíny na jeho povrchu.

„Clay model je pro nás velmi důležitým nástrojem, protože nám umožňuje vidět a ohmatat nový design ve 3D. Díky němu můžeme detailně posoudit každý detail a případně ho upravit,“ dodal designér.

Dalším krokem je prezentace designových návrhů vedení automobilky a po schválení začíná fáze výroby prototypů a testování nového modelu. Až poté se nový vůz dostává na trh a do rukou zákazníků.

„Tvorba nového automobilového designu je velmi náročný proces, který vyžaduje nejen kreativitu, ale i technické know-how a schopnost spolupracovat s ostatními členy vývojového týmu. Nicméně, když vidím hotový vůz na silnici, je to pro mě vždy velká odměna,“ uzavřel designér.

Automobilový design je tedy komplexní disciplínou, která spojuje umění, techniku a funkčnost. Každý nový vůz, který spatříme na silnici, je výsledkem mnoha měsíců práce a spousty kreativity a talentu. Ať už jsme fanoušky sportovních aut, luxusních limuzín nebo malých hatchbacků, můžeme si být jisti, že za jejich kouzelnými tvary stojí mnoho úsilí a lásky k designu.
[ad_2]